Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pevnost Hwaseong – jak se Korejci seznámili s kladkou

Jižní Korea je zemí, v níž se mísí vymoženosti moderního světa se starodávnými tradicemi. V těsném sousedství zde tak stojí mrakodrapy a na prastaré paláce, chrámy a svatyně. Mezi velmi zajímavá historická místa, která stojí za to v Jižní Koreji navštívit, patří například pevnost Hwaseong v centru moderního milionového města Suwon.

Suwon je univerzitní město na severozápadě Jižní Koreje v provincii Kyonggi-do ležící asi 30 kilometrů jižně od hlavního města Soulu. Největší zajímavostí této na korejské poměry malé metropole s více než milionem obyvatel je pevnost Hwaseong, kterou nechal postavit korejský král Čongdžo (1776 – 1800). Čongdžo (Chongjo ) byl dvaadvacátým panovníkem dynastie Čoson (Joseon), která vládla zemi v letech 1392 až 1910. Výstavba opevnění trvala téměř tři roky a byla dokončena v září roku 1796. Pevnost Hwaseong patří v současnosti mezi hojně navštěvované suwonské památky a od roku 1997 je dokonce zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO.

pevnost Hwaseong

Dokonalá ochrana města

Hwaseong je mohutný hradební komplex tvořený branami a věžemi, který se rozkládá na ploše 130 hektarů. Hradby jsou dlouhé 5,76 km a jejich výška se pohybuje mezi 4 až 6 metry. Původně měly tyto hradby ohraničovat celé město, ale Suwon se později rozrostl natolik, že na něj již hradby nestačily. V současnosti se tak město rozkládá jak uvnitř, tak i vně hradeb. Pokud byste se rozhodli, že celý areál pevnosti projdete napříč, zabere vám to nejméně půl hodiny.

pevnost Hwaseong

Hwaseong má čtyři hlavní a ještě řadu menších bran. Pevnost byla stavěna tak, aby byla z obranného a vojenského hlediska co nejúčinnější, nechybí ji proto vyhlídkové věže, cimbuří ani bunkry. Zároveň však sloužila i ke každodennímu životu a byla nepostradatelnou součástí rozvíjejícího se obchodního centra. Při výstavbě Hwaseongu však nebylo myšleno jen na praktické využití pevnosti, ale stavitelé si dali záležet i na architektuře a estetickém pojetí staveb. Tehdejší stavitelé uplatnili znalosti jak východních, tak i západních technologií a tak vznikla na svou dobu velmi moderní pevnost, která na světě neměla obdoby. Naprosto poprvé zde byly použity kladkové mechanismy, které do té doby znali jen v Evropě, a v Koreji představovaly něco naprosto nového.

Za hradbami sídlil i král

Stavitelé tehdy využili zdejšího přirozeně kopcovitého terénu, který svým reliéfem umožnil posílit obranyschopnost města, které bylo jinak obklopeno spíše rovinatou krajinou. Skrz opevněné město navíc protékala říčka Suwončchon. Brána do pevnosti je dnes vyzdobena symbolem jing a jang. Uvnitř opevnění se nacházel královský palác Hwaseong Haenggung, ke kterému vás dnes doveze turistický vláček. Palác je tvořen mnoha přízemními domky, které jsou různě propojeny uličkami a brankami. Pokud se vydáte na jeho prohlídku, můžete v něm objevovat nová a nová zákoutí. Uvnitř paláce se nachází kaligrafické a náladové obrázky. Zajímavou stavbou je rovněž signální věž s pěti komíny, kterými se vypouštěly výstražné kouřové signály. Abyste se dostali do nejvyššího bodu hradeb, musíte zdolat téměř 300 schodů. Na vrcholku vás pak čeká tradiční korejský zvon, na který je možné si zazvonit.

pevnost Hwaseong

Uvnitř pevnosti se v současnosti nachází kromě významných historických staveb také domy a školy, jezdí tam autobusy, jako všude jinde po městě a svézt se můžete nechat i vyhlídkovým vláčkem. Určitě si ale nenechejte ujít procházku po hradbách, která rozhodně stojí za to, protože se z nich nabízí neuvěřitelné výhledy. Turisté mají přístup v podstatě všude a ani tak se nesetkáte s tím, že by zde bylo něco poničené či počmárané. Přestože byla během staletí své existence pevnost Hwaseong několikrát poničena, podařilo se ji v 70 letech minulého století kompletně zrekonstruovat a navrátit ji její původní vzhled.

- jap -

Článek byl zobrazen 24 104 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko